porcul

Go to content

Main menu

Unelte necesare sacrificarii

Sacrificarea

    Instrumentele (uneltele) necesare pentru tăierea porcului

    Când ne pregătim pentru tăierea porcului este bine să avem din timp uneltele necesare cărora trebuie să le acordăm toată atenția. Acestea influențează nu numai bunul mers al muncii noastre ci și calitatea produselor, respectiv durata conservării produselor.
    Vorbim în primul rând despre cuțite. Acestea trebuie să fie de calitate ireproșabilă, fără defecțiuni, chiar și mânerul să fie intact, fără fisuri. ascuțirea cuțitelor trebuie să se facă cu toată grija. Avem nevoie de trei cuțite, și anume un cuțit pentru înjunghiat, un cuțit de desfăcut și încă un cuțit pentru dezosare.

   
    Cuțitul de înjunghiat
are lama de 16-19 cm lungime și 2-2,5 cm lățime, mânerul cu o prindere sigură în mână.
    Cuțitul de despicat are lama cu o lungime de 16 cm și lățime de 2,5-3 cm.
    Cuțitul de dezosare (de scos oasele) are lama de 12 cm lungime și 1,7 cm lățime.
    Pentru ascuțirea cuțitelor este de preferat folosirea unui masat, de preferabil magnetic, pentru ca pilitura rezultată în urma ascuțirii să nu rămână pe cuțit. Chiar dacă folosim masatul pentru ascuțire, se recomandă ștergerea cuțitelor cu o cârpă uscată după fiecare ascuțire.
    La prelucrarea cărnii și confecționarea produselor vom folosi unelte mecanice precum mașina de tocat și mașina de umplut.

    Mașina de tocat este bine să fie cât mai mare și să aibă cuțitul bine ascuțit că să toace carnea și să nu o zdrobească. Este bine să avem site de diferite dimensiuni deoarece modul de tocare al cărnii influențează în mare măsură gustul produsului finit.
     Mașina de umplut poate fi manuală (de tip cârnățar) sau poate fi atașată la mașina de tocat carne. La folosirea acesteia din urmă se scoate cuțitul și sita din mașina de tocat carne.
    Să trecem acum la vasele care se folosesc la tăiatul porcului. Avem nevoie de patru vase astfel:
- un vas de mărime mijlocie pentru strângerea sângelui (în cazul în care se dorește folosirea ulterioară a acestuia la prepararea unor produse);
- un vas asemănător pentru intestine;
- două vase mari - unul pentru carne și unul pentru grăsime.
    În afară de acestea este utilă o presă pentru pisarea usturoiului și condimentelor.
    Mai putem vorbi și de vasul în care sărăm carnea care poate fi un ciubăr  mare sau butoi, în care să încapă bucățile de carne și slănină care urmează a fi afumate.

PROMOVEZ


banner formal 234x60

 
Back to content | Back to main menu Flag Counter

Zuma | Games | Forum IT | Anunturi | Jocuri | Muzica | Matrimoniale | (remove these ads)