porcul

Go to content

Main menu

Conserve din carne de porc

Retete

    Cu ocazia tăierii porcului ne stau la dispoziție cantități mai mari de carne. Acestea nu sunt folosite doar pentru cârnați și afumături. Există foarte multe preparate și semipreparate de carne care se pot conserva timp îndelungat ușurând munca gospodinelor. Folosirea preparatelor și semipreparatelor dau posibilitatea servirii unei mese gustoase, rapide și variate.
    Practic se poate conserva orice mâncare cu carne cu condiția respectării stricte a igienei și curățeniei în timpul preparării, pe de o parte, iar pe de altă parte a respectării unor reguli generale ca:
         a)  Folosirea materiei prime proaspete și sănătoase;
         b)  Borcanele folosite să fie bine spălate, uscate și fierbinți, la fel să fie fierbinte și preparatul ce se conservă în respectivele borcane;
         c)  Borcanele se umplu până la ¾ din volum, zeama rezultată în cursul preparării nu trebuie să acopere partea solidă;
         d)  Eliminarea semințelor, cotoarelor din dovlecei, vinete, ardei folosite ca înveliș pentru umplutura de carne;
         e)  Borcanele se leagă cu 2 3 straturi de celofan, sau se închid cât mai etanș posibil dacă se utilizează capace;
         f)  Borcanele bine legate (închise), se pun la „bain marie” (baia de aburi) două zile consecutiv pentru câte o oră în apă la 98 grade Celsius.
         g)  În mâncarea pusă la conservat nu se pune făină sau rântaș, dacă mâncarea le necesită, se pun doar la folosire dar niciodată la conservare;
         h)  La folosire, conținutul borcanelor se încălzește treptat;
    Conservele puse în cămară trebuie controlate periodic. Dacă celofanul se ridică, sau capacele se bombează, se schimbă
culoarea conservei sau sucul devine tulbure nu se mai folosesc. Dacă ni se întâmplă așa ceva înseamnă că nu au fost respectate întocmai prescripțiile.

    Conservarea cărnii de porc proaspete.  Carnea dezosată și tăiată felii se sărează și se ține 3 zile la răcoare într-un vas de sticlă. După aceea se zvântă la loc răcoros și aerisit. Feliile de carne zvântate se așază strâns în borcan și se acoperă cu untură călduță în așa fel să acopere carnea cu 2 3 cm.
     Punem în borcan atâta carne cât folosim pentru o mâncare. Înainte de folosire carnea se pune la desărat.

     Conservarea tocăturii.  Se prăjește ceapă mărunt tăiată până devine sticloasă, se adaugă carnea tocată, puțină apă rece, sare și alte condimente, după gust. Când carnea este gata (este moale) se așază tocătura în borcane fierbinți, se leagă și se pun la „bain marie”.

    Conservarea fripturii de porc.  Carnea friptă, după gust, se așază în borcan cu gura largă, se acoperă cu untură călduță astfel ca friptura să fie acoperită cu 2 3 cm.

    Conservarea altor fripturi.  Șnițele pane, natur, friptura înăbușită (de porc, vițel, miel, pasăre), chiftelele de prepară în mod obișnuit. Se așază în borcane și se toarnă peste ele zeama sau grăsimea  în care au fost preparate. Se leagă borcanele și se pun la „bain marie” două zile consecutiv, pentru câte o oră.

    Conservarea afumăturilor.  Afumăturile se păstrează de obicei, agățate într-un loc răcoros și bine aerisit. Ele se păstrează mai bine dacă fiecare bucată este învelită în hârtie albă, curată.
    Conservarea cea mai sigură și bună se face însă în lăzi de lemn. Se pune într-o ladă un strat de cenușă de lemn peste car se așază bucățile de afumătură, învelite în hârtie albă, se pune încă un strat de cenușă și iarăși carne. Carnea astfel așezată în ladă se poate păstra foarte multă vreme.

PROMOVEZ


banner formal 234x60

 
Back to content | Back to main menu Flag Counter

Zuma | Games | Forum IT | Anunturi | Jocuri | Muzica | Matrimoniale | (remove these ads)