porcul

Go to content

Main menu

Afumarea carnii de porc

Conservarea carnii

    Înainte de a scoate bucățile de carne din saramură, le scăldăm în soluția care s-a adunat pe fundul vasului. După aceea le spălăm cu apă călduță pentru a evita eruperea ulterioară a sării, le zvântăm într-un loc uscat și răcoros 1-2 zile, după care urmează afumarea.

    Carnea zvântată trebuie pusă imediat la fum. La țară, de obicei podul era și locul afumătorii, tradiție care s-a mia păstrat și în zilele noastre în puține gospodării unde se face foc cu lemne.. Dacă nu, aproape fiecare  gospodărie țărănească are afumătoare. În situați în care doriți să vă confecționați o afumătoare simplă în gospodăria dumneavoastră, mai jos o să găsiți o schiță pentru confecționarea unei afumători simple, la confecționarea căreia, în fond și la urma urmei este nevoie doar de puțină iscusință.

    În legătură cu afumarea există mia multe probleme care contribuie la calitatea produsului finit.
    Astfel, în primul rând fumul trebuie să fie rece, altfel se topesc părțile grase din produsele puse la fum. Există totuși și câteva preparate care necesită fum cald dar acestea vor fi menționate la timpul lor. O mare grijă trebuie acordată la continuitatea fumului și grosimea lui.
    Combustibilul cel mai potrivit pentru fum îl constituie lujerii de porumb nu prea uscați sau rumegușul. De asemenea se poate folosi și coaja de fag sau stejar. Să nu folosim niciodată lemn de brad, deoarece acesta dă un gust neplăcut, amar.
    Iată un mod simplu de confecționare a unei afumători.
    Se sapă două gropi de 46-70 cm diametru și 30-40 cm adâncime, cu o distanță de 1 metru între ele. Se leagă ceșe două gropi cu un șanț de 25-30 cm adâncime și 10-15 cm lățime. Șanțul îl acoperim cu o scândură, peste care punem pământ. Acesta va fi tunelul de răcire a fumului. Pe una din gropi așezăm o ladă cât mai înaltă și închisă, fără fund. Crăpăturile de pe marginea lăzii se astupă cu hârtie gudronată sau tablă, un fel de acoperiș pentru a feri afumătoarea de precipitații.

    Dacă nu avem la dispoziție o ladă corespunzătoare se poate folosi un butoi vechi.
    Groapa rămasă liberă este pentru fum, pe care îl îndreptăm prin canal către cealaltă groapă, cu ajutorul unei bucăți de tablă.

PROMOVEZ


banner formal 234x60

 
Back to content | Back to main menu Flag Counter

Zuma | Games | Forum IT | Anunturi | Jocuri | Muzica | Matrimoniale | (remove these ads)